Výbrus a tvar diamantu

Výbrus a tvar diamantu

Zamýšľali ste sa niekedy nad tým prečo je na prvý pohľad rovnakí briliant lacnejší ako ten druhý? Kládli ste si pri výbere briliantového šperku otázku, prečo sa jeden briliant krásne ligoce zatiaľ čo vás ten druhý až tak neočaril? V tomto článku sme si pre Vás pripravili odpovede na tieto často kladené otázky. 

Diamant je surový kameň, ktorý dostaneme po vyťažení. Surový kameň nie je ničím zvláštny a nevyzerá veľmi okúzľujúco. Svoju žiaru totiž dostáva až po jeho vybrúsení. Správne vybrúsený briliant vďaka jeho vysokému refrakčnému indexu odráža všetko svetlo ktoré sa do neho dostane a nadobúda tak svoju neodolateľnosť. 

 

Poďme sa pozrieť na to, ako správny výbrus ovplyvňuje iskru briliantu. 

Brúsenie diamantov možno považovať za umenie a vedu vytvárania kvalitných klenotov. Pre výbrus sú stanovené matematické smernice pre uhly a pomery dĺžok, na ktoré má byť diamant vybrúsený, aby odrážal čo najväčšie množstvo svetla. 

Pri dobre vybrúsenom diamante sa svetlo, ktoré sa do neho dostane láme a odráža sa  späť smerom nahor. Vďaka tomu môžeme pozorovať iskru tohto vzácneho kameňa. Pri zle vybrúsenom diamante sa stáva, že svetlo sa nevracia naspäť na povrch ale láme sa do boku alebo uniká zo spodnej časti. To je dôvodom, prečo sa nám niektoré brilianty zdajú byť matné, zatiaľ čo iné sú krásne a žiarivé. 

 

Tvar diamantov:

 

Briliantový výbrus: 

Tento výbrus sa skladá z 58 faziet a je najpoužívanejším spomedzi všetkých. Predstavuje viac ako polovicu spomedzi všetkých predávaných diamantov.  Má tvar kužeľa,  v ktorom sa brilantne odráža svetlo naspäť na povrch, vďaka čomu má diamant úžasnú žiaru. 

Princess: 

Princess je pomerne novým typom výbrusu. Používa sa predovšetkým do zásnubných prsteňov. Princessový výbrus má veľmi pekné spektrálne farby, do ktorých sa rozkladá svetlo vychádzajúce z vybrúseného kameňa, čo mu dodáva na príťažlivosti.

 

Smaragd:

Tento elegantný tvar je najviac osádzaný do prsteňov. Smaragd je typický svojím tvarom vybrúseným do obdĺžnikových „schodových“ faziet pozdĺž celej dĺžky až k rovnej ploche, ktorá vytvára zrkadlový efekt. 

 

Slza:

Diamant vybrúsený do tvaru slzy je kombináciou tvarov Briliant a Marquise. Slza vytvára z diamantu krásny a elegantný drahokam.

 

Srdce:

Diamant vybrúsený do tvaru srdca je jedným z najťažších výbrusov. Skladá sa z 56 až 58 faziet. Diamant v tvare srdca je veľmi obľúbený ako darček na Valentína. Ako inak ovedať žene krajšie a romantickejšie „Milujem ťa“, ak nie práve diamantom v tvare srdca

 

 

Marquise:

Výbrus diamantu do tvaru Marqiuse lichotí každej ženskej ruke. Tento tvar symbolizuje pravú lásku, ktorá vydrží naveky. Nadčasový diamant v tvare Marquise zdobí klenoty už celé stáročia a je skutočným pokladom. Vďaka svojmu dizajnu sa o ňom zvykne hovoriť, že je inšpirovaný okúzľujúcim úsmevom Marquise de Pompadour

 

Odporúčané produkty

Vybrali sme pre vás produkty, ktoré sú z najobľúbenejšie a aj najpredávanejšie. Tieto produkty vám rozhodne odporúčame.

Kvalita na prvom mieste

Lacné šperky z bižutérie nemusia byť najlepšia investícia. Bohužiaľ sa rýchlo opotrebúvajú a strácajú svoju krásu. Ivestícia do kvalitného šperku sa môže vyplatiť a pri starostlivosti Vám tieto klenoty vydržia celý život.